Karácsonyfa kisokos

2021.12.09

Karácsonyfa kisokos - nordmann vagy ezüstfenyő?

Amíg hosszú évtizedeken keresztül a lucfenyő volt "a karácsonyfa", addig a mai divathullám letaszította a vezető helyről a népszerűségi listán, és egy ideje már a dán eredetű nordmann fenyő lépett a helyére.

Mi az indok? Tűleveleit nem hullajtja, esztétikai szempontból kiváló. Termesztését legmagasabb színvonalon Dániában végzik, ahol a klimatikus körülmények is a legjobbak.
A kaukázusi jegenyefenyő (Nordmann-fenyő, nordmannfenyő, Abies nordmanniana) a jegenyefenyők (Abies) Nordmanniana fajcsoportjának egyetlen tagja. Megkülönböztető nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta. Mivel ez a név a normannokra, illetve a róluk elnevezett Normandiára emlékeztet, a köznyelvben a "normann", illetve "normand" fenyő név terjedt el. Származását tekintve nem Normandiában, hanem a Kaukázus térségében őshonos, megél Azerbajdzsánban, Törökországban, a Fekete-tenger partvidékén, illetve az oroszországi Krasznodar térségében is.

A nordmann fenyő a természetben eléri a 20-30 méteres magasságot is (a karácsonyfának szánt darabokat egész fiatalon kivágják).Karácsonyra miért nordmann fenyő?Mind a szakértők, mind a laikusok úgy gondolják, hogy a nordmann fenyő megjelenése a legelegánsabb, mindemellett a tartósságáról is híres, ugyanis a kivágás után akár heteken keresztül szép marad, levelei nem peregnek, nem olyan szúrósak, mint például az ezüstfenyőé, éppen ezért a kisgyerekes családok nagyon kedvelik, további előnye karácsonyra a fa felejthetetlen fenyőillata, ami "megfűszerezi" az egyébként is csillogással, illatokkal teli ünnepi hangulatot.

Az ezüstfenyő

A szúrós luc (Picea pungens) a fenyőfélék (Pinaceae) családjában a lucfenyő nemzetség egyik faja. Kékeszöld, vastag viaszréteggel borított levelű változata az ezüstfenyő.Észak-Amerika nyugati részén honos Délkelet-Idahótól és Délnyugat-Wyomingtól Utah és Colorado államokon át délre Arizonáig és Új-Mexikóig. Eredeti termőhelyén kék lucnak nevezik. 1750-3000 méterig hatol fel.Középtermetű, örökzöld fa: többnyire 25-30, nagyon ritkán 46 méter magasra nőhet, törzsének átmérője mintegy másfél méter lehet. Szabályos, nagyon kihegyezett kúp formájú koronát növeszt igen sok ággal.

Kertészetünkben beszerezheted vágott, vagy földlabdás változatukat is, már 4.100 Ft-tól.

Várunk 19.00 óráig! :)