Szabadgyökerű gyümölcsfa őszi ültetési kisokos

2021.10.27

Bár sokan idegenkednek a szabadgyökerű gyümölcsfák ültetésétől, de valójában nem egy bonyolult dologról van szó. 

Ősszel leginkább a szabadgyökerű gyümölcsfák hódítanak, na de miért is? Első sorban a kedvező áruk, valamint a könnyen szállíthatóságuk miatt. De a saját kényelmünk mellett ne feledkezzünk a növény igényeiről se. A nyugalmi időszakban ültetett gyümölcsfáknak már korán lehetőségük van arra, hogy megszokják az új közegüket és megerősítsék a gyökereiket, így amikor eljön a lombfakadás ideje arra tudják minden erejüket összpontosítani, hogy minél szebb lombkoronát bontsanak.

Ebből adódik a kérdés is, hogy meddig is ültethetünk? A szokások szerint a legkedvezőbb időszak a levélhullás kezdetétől a tartós fagyok beálltáig tart.

 
Ha az időjárási körülmények megfelelőek, akkor jöhet is az ültetés, melyet akár kezdő kert kedvelők is elvégezhetnek a következő néhány pont figyelembe vételével:
1. Vásárlás után minél hamarabb ültessük el a gyümölcsfánkat, hogy semmiképpen se száradjon ki a gyökérzete.

2. Fontos, hogy megfelelő méretű ültetőgödröt ássunk az újonnan szerzett kis csemeténknek. Optimális lehet egy 60x60x60cm-es gödröt ásni, így a gyökérzet remekül tud fejlődni az új, puha közegében. (Minél jobban fejlődik a gyökérzet, annál több tápanyagot tud felvenni a gyümölcsfa, így biztosítva az erőteljes növekedést.)

3. A kialakított ültetőgödör aljára 8-10cm vastagságban helyezzünk marhatrágyát, majd arra finom földet, hogy a trágya közvetlenül ne tudjon érintkezni a növénnyel.

4. Ültetés előtt a fás gyökereket 1-2cm-re visszavághatjuk, hogy a friss metszeten a növény könnyedén vehesse fel a tápanyagot.

5. A növényt helyezzük el a gödörbe, úgy hogy az oltás a földfelszíne felett legyen egy tenyérnyivel.

6. Ha a növényt elhelyeztük a gödörbe töltsük fel földdel, majd óvatosan tapossuk meg, így összetömörítve azt.

7. Utolsó lépésként jól öntözzük be.


A gyümölcsfa élete ezután:

Tavaszra begyökeresedik, akkor már szépen formára tudjuk metszeni. Egész évben biztosítsuk a tápanyag utánpótlást. Érdemes az első néhány szem termést beérés előtt levenni a fáról, így az energiáját az erősödésre tudja felhasználni, és hamarosan stabil gyümölcs hozammal szolgál számunkra.